Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πρόσκληση σε συνάντηση των Αριστερών Αντικαπιταλιστικών Κινήσεων Πόλης

Όλοι μας ζούμε το αδιέξοδο που οδηγούν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με ΕΕ-ΔΝΤ και το κεφάλαιο. Το «success story» που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα «παπαγαλάκια» της στα ΜΜΕ, καταρρέει κάτω από το βάρος της τραγικής πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι μας.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός βρισκόμαστε στο κέντρο μιας τεράστιας επίθεσης, που δημιουργεί μια πρωτοφανή κοινωνική βαρβαρότητα., που είναι η δική τους απάντηση για να ξεπεράσουν την κρίση που αγκαλιάζει όλο τον πλανήτη και ξεπετάγεται από τα σωθικά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Μια απάντηση που ξεκινά στο επίπεδο της εργασίας αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Αγκαλιάζει κάθε πλευρά της ζωής μας, οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση και απειλεί με ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αγαθών.
Η πολιτική των μνημονίων υλοποιείται σε κάθε πόλη, σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την επίθεση έχουν οι Δήμοι, ειδικά μετά την αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Προγράμματος Καλλικράτη», που αποτέλεσε  βασικό μοχλό εφαρμογής των πολιτικών των μνημονίων και μετατροπής των ΟΤΑ σε τοπικό κράτος, σε απόλυτη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική,αφαιρώντας έτσι και το τελευταίο «φύλλο συκής» από κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης» εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος. Επίσης, ο περιορισμός και ο έλεγχος της χρηματοδότησης των ΟΤΑ στο γενικότερο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και το ανώτατο όριο δαπανών, ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, καταργεί προνοιακές δομές, εκτινάσσει τη δημοτική φορομπηξία, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνική υπηρεσία..
Σήμερα, στο τοπικό επίπεδο συμπυκνώνονται, η μάχη για την προάσπιση των «δημόσιων αγαθών», η ένταση της φορομπηξίας και φοροκλοπής και η αποτροπή των επερχόμενων κατασχέσεων που πυροδοτούν τα αλλεπάλληλα «κινήματα ανυπακοής», η ανάδειξη και αναζωπύρωση κρίσιμων μαχών, απόρροια του «Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων», το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΔΕΚΟ, υποδομές, πλουτοπαραγωγικές πηγές, φυσικό περιβάλλον κλπ), που πυροδότησε και θα πυροδοτήσει εκτεταμένες κοινωνικές συγκρούσεις, τα αποτελέσματα της υλοποίησης της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του «Προγράμματος Καλλικράτη», που καταργεί κάθε είδους κοινωνικής παροχής και υπηρεσίας προς ώφελος των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων, η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και η ανάγκη οργάνωσής τους σε μία μάχιμη κατεύθυνση πλάι στο εργατικό κίνημα, τα άμεσα προβλήματα διαβίωσης του λαού, όπου η συντελλούμενη κοινωνική καταστροφή και η επικείμενη οικονομική κατάρρευση αναδεικνύει την ανάγκη αυτοοργάνωσης, αυτοπροστασίας και λαϊκής αλληλεγγύης και τέλος ο νεοφασιστικός κίνδυνος και η ένταση της κρατικής καταστολής και αυταρχισμού.
Πιστεύουμε ότι η απάντηση σε αυτή την επίθεση και η δυνατότητα για άμεση βελτίωση της ζωής τουκόσμου της εργασίας με βάση τα δικαιώματα και τις ανάγκες του, βρίσκεται στην ενίσχυση της πάλης για την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν στους Δήμους και την κοινωνία Θεωρούμε σαν βασική προϋπόθεση για αυτό, την οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής κράτους - Ε.Ε. - ΔΝΤ, στα σωματεία από τους εργαζόμενους, στις γειτονιές με λαϊκές επιτροπές, εργατικές λέσχες και δομές αυτοοργάνωσης από τους κατοίκους. Στη συγκρότηση του μαχόμενου λαϊκού κινήματος στην πόλη κόντρα σε λογικές διαχείρισης, δίπλα και πλάι στο εργατικό κίνημα,  με οργάνωση του λαού σε δικά του όργανα και θεσμούς επιβολής της λαϊκής θέλησης, την ανάπτυξη της ταξικής εργατικής αλληλεγγύης και την αναβαθμισμένη συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο.
Στα πλαίσια του τελευταίου πιστεύουμε ότι προκύπτει σαν αναγκαιότητα η διαμόρφωση ενός μόνιμου συντονισμού των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης. Η αναγκαιότητα αυτή φάνηκε τόσο στο πλήθος των περιπτώσεων των προηγούμενων χρόνων όπου υπήρξε μια έμπρακτη κοινή παρέμβαση σε κρίσιμα μέτωπα της περιόδου (Δωρεάν Μετακίνηση, αυτοκινητόδρομοι – Υμηττός, αεροδρόμιο Ελληνικού, απεργίες Χαλυβουργίας, καθηγητών, εργαζόμενων ΟΤΑ, Διοικητικών, κλείσιμο ΕΡΤ κ.α.), που ενώ έχει επιτύχει πολλές φορές σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα - πολλαπλάσια της κοινωνικής δυναμικής που εκφράζει η αντικαπιταλιστική αριστερά , παραμένει αποσπασματική και δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη συνέχεια.
Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη ενός μόνιμου συντονισμού, τόσο σαν μια αναγκαιότητα επικοινωνίας, διάχυσης επεξεργασιών και δραστηριοτήτων, συλλογικών επεξεργασιών και προγραμμάτων πάλης, σε μία περίοδο που βαθαίνει η επίθεση και απαιτούνται ανάλογης ποιότητας απαντήσεις., όσο, κυρίως, για να συντονιστούν οι επιμέρους δράσεις μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε κινηματικό επίπεδο. Για να ανοίξουμε ξανά το δρόμο της ανασυγκρότησης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο τοπικό επίπεδο και να συμβάλλουμε πιο συντονισμένα, πιο μαχητικά μαζί και στο πλάι με το λαό και τους εργαζόμενους στην οικοδόμηση των αναγκαίων κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων που θα σηματοδοτήσουν την απαρχή της νίκης για το λαϊκό και εργατικό κίνημα, ένα κίνημα ρήξης με τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης/ΕΕ/ΔΝΤ και ανατροπής τους.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να ξαναπιάσουμε το νήμα της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει με πολύ επιτυχημένο τρόπο την περίοδο 2007-2008 και με σταθμό το διήμερο των κινήσεων στο Λ.Στρέφη σε μια ανώτερη μορφή.
Και για αυτό καλούμε σε συνάντηση – συζήτηση των κινήσεων την Παρασκευή  στις 7 Φεβρουαρίου στις 6.30 μ.μ.
Ως  χώρος συνάντησης προτείνεται να είναι τα γραφεία του ΣΜΤ

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
Εκτός Σχεδίου - Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
Μια Πόλη Ανάποδα - Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου